vrijdag 29 oktober 2010

Halloween

Het is weer zover: het is bijna Halloween...
Simeon ging vanmorgen in een Thomas de Trein outfit naar school voor de Halloweenparade en was helemaal zenuwachtig.
Daniël is vorige week al met z’n klasje naar een pumpkin patch geweest: Een speciaal ingerichte winkel waar je uiteraard pompoenen en aanverwante artikelen kunt kopen, maar waar ook iemand verhalen voorleest, waar een klimrek van hooibalen is en een doolhof in het maisveld. Daniël had er pompoenen gekocht, ook één voor Simeon en Julian, had netjes naar het verhaal geluisterd en een leuke dag gehad.
Julian z’n klas mocht de pompoen vanmorgen bestuderen: hoe zwaar, hoe groot? Hoeveel zaden? Gelukkig mochten ze ‘m na al dat denkwerk ook uitsnijden tot een Jack’o’lantern.

Vanmiddag thuis zullen we onze eigen pompoenen uitsnijden en uithollen, wat al een happening op zich is en als het donker is een rondje door de buurt maken.
We hebben zelf een grafsteen in de voortuin staan, het skelet dat echt kan bewegen is weer even naar binnen omdat het teveel waaide. De buren verderop in de straat hebben zich enorm uitgesloofd; de hele tuin staat vol en enge griezels en overal hange harige spinnewebben aan de bomen. We gaan de uitdossing vanavond alvast uitgebreid bekijken.
Er is niet aan te ontkomen; het zo ontzettend Amerikaanse feest heeft zich in de genen van de jongens genesteld.

Gisteren had ik schoonzus aan de telefoon, een wat verlaat verjaardagsbelletje. Ze wist te vertellen dat Halloween ook tot Haarlem is doorgedrongen. Er zijn daar verschillende huizen versierd met griezels, spoken en aanverwante geesten en ook de pompoenen ontbreken niet.

Kijk, dat kan natuurlijk niet. Halloween is een Amerikaans feest; als we ooit teruggaan naar Nederland ga ik daar niet weer pompoenen uithollen...
Bovendien: we gaan hier toch ook niet op 11 november met lampionnen de straat op zingen over dat de koeien staarten hebben en de meisjes rokjes aan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten