donderdag 11 november 2010

Veterans Day


Het klopt dat Amerikanen niet veel vakantiedagen hebben. Ze nemen ook nooit twee weken achterelkaar op: stel je voor dat je iets mist op je werk. Gelukkig hebben ze wel een enorme berg feestdagen, die veel vrije dagen opleveren. Vandaag is het ook weer zo’n dag.

Halloween opende het ‘Holiday Season’, dat tot Nieuwjaar loopt. Midden in dit feestdagengeweld, is er vandaag 11 november, tijd ingeruimd om de veteranen uit de Amerikaanse oorlogen te eren en te herdenken.
Vorige week boden de boyscouts via borden langs de weg hun diensten al aan. De lokale groep verkocht Amerikaanse vlaggen en voor een kleine meerprijs, wilden de scouts de vlag ook nog bij je in de tuin komen planten.
Toen in de borden zag, was ik even de weg kwijt. Er wordt vooral gevlagd rondom ‘The Fourth of July’ en het is nu toch echt november: zelfs hier is het herfstig aan het worden. Pas toen afgelopen zondag de eerste vlaggen verschenen en het rood, wit en blauw overal vrolijk begon te wapperen, wist ik het weer: het is Veterans Day.

Op onze oude school in Virgina was deze dag reden tot een grote parade. Militaire papa’s en opa’s mochten voorop, alle kinderen hadden zelfgemaakte hoedjes op met veel Amerikaanse vlaggen en elke klas had tijdens de muziekles een vaderlandslievend lied ingestudeerd.
Hier gebeurt er naast het vlaggen eigenlijk niets bijzonders. Gelukkig maar, want het is druk genoeg op school met alle voorbereidingen voor Thanksgiving over twee weken.

Naast de laptop ligt een pakketje klaar voor opa in Nederland die volgende week jarig is. Ik had me voorgenomen om dat vandaag op de bus te doen. Maar de postbodes en hun collega’s op de postkantoren hebben net als alle andere overheidsmensen weer eens een vrije dag. Sorry opa, het pakje komt een dagje later: de oud-soldaten gaan voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten