woensdag 5 januari 2011

Teacher's pet

‘Julian, moet je boekclubboek ook mee naar school?’ Pas als ik het voor de vierde keer vraag, gaat Julian op zoek naar het eerste deel van de Percy Jackson-serie, The Lightning Thief dat hij nu met z’n boekclub: een leesmoeder en een paar klasgenoten, leest. Vandaag begint het nieuwe jaar echt, de school is weer open en het duurt even voordat we weer op stoom zijn en alle schoolspullen boven water zijn.
‘Misschien dat je ‘De Bliksemdief’, de Nederlandse versie uit de koffer van opa en oma ook wilt meenemen, om te laten zien. Ik denk dat mrs Hartwell (de leesmoeder) dat wel heel leuk vindt,’ doe ik een voorzichtige suggestie. Vernietigend kijk Julian me aan: ‘Dat is teacher’s pet, mam. Ik ben Simeon niet!’

In iedere klas, in ieder voetbalteam of op ieder kinderfeestje zijn er altijd kinderen die steeds de aandacht vragen van de juf, de coach of de organiserende ouders. Kinderen die altijd wat te vertellen hebben, iets willen laten zien of gewoon gezellig even bij je komen zitten.
Tot onze grote verbazing is Simeon zo’n kind. Harro en ik waren vroeger allebei veel te verlegen, Julian griezelt al bij het idee; er zitten onverwachte kanten aan onze genen. Simeon rent de school in om aan iedereen te laten zien dat hij een pleister heeft omdat de dokter heeft geprikt, Simeon staat aan de rand van het zwembad de zwemjuf uit te leggen hoe ons zwembad er thuis uitziet. Ook tijdens de vakantie, hoor ik ‘m aan de zip line tegen de gids kletsen.
Julian daarentegen vindt het al moeilijk om een langer antwoord dan ja of nee te geven als een volwassene hem iets vraagt. Hij houdt niet van met oma praten aan de telefoon, Skype is niet voor hem uitgevonden.
Hij kan zich dan ook behoorlijk ergeren aan Simeon en heeft er een mooi woord voor: teacher’s pet. Simeon is het huisdiertje van de juf, de gids of van mama en in Julian z’n ogen is daar weinig positiefs aan.

Maar ook hij ziet dat iedereen Simeon leuk vindt; hij is spontaan, je kunt makkelijk kontakt met hem maken. Het is aan ons om Julian te sturen en te laten ontdekken dat het ook voordelen heeft; ’t punt is alleen dat wij ook niet zo van huisdieren houden.

2 opmerkingen:

  1. Simeon lijkt echt veel op Meike, ook in dit opzicht. Gek is dat, hè, als ze dingen doen die jij zelf nooit gedurfd zou hebben..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat is gek. Het is ook gek om te zien hoe twee kinderen uit hetzelfde gezin zo anders kunnen zijn...

    BeantwoordenVerwijderen