donderdag 24 maart 2011

DIva

De USA Today pakte vanmorgen groots uit met een artikel op de voorpagina én een apart katern. Grand old lady Elizabeth Taylor is dood en haar rijke turbulente leven staat opnieuw in de schijnwerpers. ‘The biggest star ever?’ kopte de krant. De actrice is met haar twee Oscars en 50 films, verdeeld over 60 jaar het symbool voor de hoeksteen van de Amerikaanse cultuur: Hollywood en bioscoopfilms.

Onze ochtendkrant zet haar leven in rijtjes uiteen. Eerst natuurlijk haar belangrijkste films, van Cleopatra tot Who’s Afraid of Virginia Woolf. Op de volgende pagina lees ik over haar acht huwelijken met zeven mannen en alle echtscheidingen. Dan worden de jurken besproken waarmee ze een trend zette en de mode van de tijd haarfijn aanvoelde, gevolgd door haar liefdadigheidswerk en de innige vriendschap met Micheal Jackson. ‘Ze was een echte ster, niet alleen op het witte doek, juist ook in het echte leven; er was altijd buzz om haar heen, het ging altijd om haar’, citeert de krant een Hollywood analist.
Amerika smulde van haar, net zoals Amerika smult van de Jolies, Pitts en Sheens. Het gebrek aan een koningshuis in combinatie met onze eeuwige behoefte om in sprookjes te geloven?

Maar er is meer aan de hand. Iedere week is de top tien van films die het beste verkopen, nieuws. Welke film doet het beter en waarom? Komt de verwachting uit?
De uitreiking van de Oscar’s is een serieuze aangelegenheid waar ook de kwaliteitskranten in analyses en achtergrondartikelen aandacht aan besteden.
Uit films wordt regelmatig geciteerd. Niet alleen in boeken of op TV, maar ook op feestjes, tijdens etentjes. Mensen voelen zich met elkaar verbonden omdat ze vroeger dezelfde film leuk vonden, samen scènes kunnen naspelen of feiten kunnen oplepelen.
Hollywood is niet alleen een enorme industrie waar veel geld in omgaat -wat sowieso al tot de verbeelding spreekt van de gemiddelde Amerikaan- maar bepaalt ook de cultuur en geeft inhoud aan het collectieve geheugen van dit enorme land.

En dus treurt iedereen om het verlies van een diva, die als een koningin door het leven ging, met bijbehorende intriges, overspelige echtgenoten en kinderen die nu vast gaan vechten: wie krijgt haar pakhuis vol juwelen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten