maandag 28 maart 2011

'n Roast

Eindelijk is Harro z’n opvolger hier in Texas bekend en kan hij afscheid gaan nemen van z’n oude baan. Afgelopen zaterdagavond was het officiële afscheidsetentje. Z’n baas, directe collega’s en hun partners waren uitgenodigd om gedag te zeggen en terug te kijken op de afgelopen achttien maanden. De cultuur binnen het bedrijf gebiedt om de vertrekker tijdens zo’n etentje de waarheid te zeggen: er wordt een roast gehouden.

Volgens Wikipedia is een roast een ‘ gebeurtenis waarbij een persoon onderworpen wordt aan een publieke presentatie van komische beledigingen en verhalen die min of meer op de waarheid berusten.’ Wikipedia voegt er aan toe dat een roast ontvangen een grote eer is en de persoon in kwestie z’n humor niet moet verliezen. Denise, een van Harro z’n medewerksters, is kampioen praten in het openbaar en had veel werk van haar roast gemaakt.
Uiteraard kwam Harro z’n gebrek aan inzicht in de Engelse taal aan bod en dan vooral zijn gebrek aan kennis over Texaanse spreekwoorden en gezegden. Je moet toch maar weten waar uitdrukkingen als ‘let’s circle the wagons’, ‘lock and load’ en ‘let’s grip the Alamo’ voor staan.
Z’n eeuwige vergelijk tussen de raffinaderij hier en de raffinaderij in Rotterdam (z’n thuisbasis) werd hem niet in dank afgenomen. Blijkbaar had hij toch te vaak gezegd dat ‘wij in Rotterdam’ wel doorwerken als het regent, vrachtschepen wel laten varen als er mist is en problemen niet fixen met dé Amerikaanse remedie tegen alles: Ducktape.
Ook z’n Nederlandse aard van ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ was niet ongemerkt gebleven. Denise hekelde z’n weigering om handtekeningen te zetten onder etentjes in dure restaurants en tegoedbonnen van 100 dollar.
Alle dames in het gezelschap knikten heftig toen Denise over z’n sokken begon. Blijkbaar hadden z’n oranje en gestreepte sokken veel opzien gebaard. Oranje? Gestreept? Ik moest echt even nadenken, kon me niet herinneren ze ooit in de was te hebben gehad. Het bleek te gaan om z’n hele nette matte herensokken, gekocht onder het mom dat zwart ook altijd maar zo zwart is.

Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg: ik heb voldoende materiaal om een roast over Amerikanen te houden als we dit land ooit verlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten