maandag 2 mei 2011

Ad hoc tv

Gisteravond heb ik gezellig samen met Julian naar de CNN-samenvatting van Het Huwelijk gekeken. Harro zat alweer in het vliegtuig, naar Chicago dit keer. Voor de zoveelste keer zag ik de mooie jurk, het wel erg rode kostuum van de prins en de kerkdienst die geen tranen los maakte. ‘Ik ga nooit trouwen, dat is wel heel embarrassing’, reageerde Julian, die al z’n hele leven bezig is om de spotlights te vermijden.
Net na het laatste rondje reclame en net voor de donkerblauwe Austin met blikjes en ballonnen, meldde CNN dat de president om half tien mijn tijd een mededeling voor de Amerikaanse bevolking zou hebben. Zeer ongebruikelijk volgens CNN, dus moest er wel iets aan de hand zijn. Ik stuurde Julian naar bed en liet nieuwsgierig geworden de tv aan staan.

Het duurde uiteindelijk meer dan een uur voordat Obama live in beeld kwam. Dus had CNN een uur televisie te vullen op een avond dat ze normaal gesproken luchtige reportages uitzenden die al lang op de plank liggen. Zodat alle mannen en vrouwen die dagelijks verslag doen van het nieuws de zondagavond met hun gezinnen door kunnen brengen of met de benen op de tafel een borrel kunnen drinken. Die borrel kon gisteravond terug in de koelkast, ze moesten allemaal aan het werk.
Alle CNN-kopstukken verschenen binnen een paar minuten op het scherm, fris gewassen, geschoren en in een gestreken overhemd met stropdas of kreukvrij mantelpakje, alsof het gewoon maandagmorgen was. Vloeiend schakelden de technici achter ‘t scherm over van de een naar de ander, van Washington naar Atlanta en terug.
Langzaam sijpelde het nieuws dat Osama Bin Laden dood was, binnen. Blijkbaar had de pr-machine van het Witte Huis besloten om CNN het nieuws te laten vertellen, zodat de president het daarna kon bevestigen.
De CNN-nieuwsmannen en -vrouwen brachten hun analyse wat dat betekende voor wereld overtuigend en zonder haperen alsof ze zich dagenlang hadden kunnen voorbereiden. Zelfs de CNN-er in Kabul zat er binnen een half uur frisgewassen bij, met een reactie van Pakistaanse regeringsfunctionarissen.
Het nieuws zelf was uiteraard opzienbarend en verstrekkend, maar ik heb vooral met open mond zitten kijken hoe CNN dit varkentje waste. Zo maak je dus televisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten