zondag 4 september 2011

Enclave

Het lijkt erop dat na al die weken vakantie, het nieuwe schooljaar toch echt gaat beginnen. Ik durf er nog niet in te geloven, maar de signalen zijn duidelijk.
Afgelopen donderdag konden we kennismaken met de juffen op onze nieuwe oude school Freedom Hill. Op het moment dat we de school binnenliepen was het één lange hernieuwde kennismaking. Veel mensen wisten dat we terug waren, anderen waren totaal verrast. Iedereen was wel even enthousiast. Oké, er zijn nog wat rimpels glad te strijken, maar dat is een ander verhaal.
Gistermorgen was het de eerste zaterdag dat we vroeg op moesten. Ook de Nederlandse school wilde het schooljaar beginnen.

Na lang wikken en wegen hebben we besloten de jongens op zaterdagochtend naar Nederlandse les te sturen. In Bethesda is een school voor Nederlandse Taal en Cultuur, die pas vier jaar bestaat, maar wel al 100 leerlingen telt.
We geven een vrije ochtend op, krijgen vast overlap met voetbalwedstrijden, maar omdat ze alledrie welkom zijn, is het aantrekkelijk genoeg. We hebben Julian de afgelopen jaren via de digitale school Nederlands geleerd. Dat kostte veel strijd, veel gedoe en vooral veel tijd.

Terwijl we het schoolplein opliepen, zagen we overal om ons heen blonde koppies huppelden. We werden verwelkomd met koffie en stroopwafels, konden in het Nederlands een kletspraatje beginnen en luisterden naar de presentaties waar woorden als Taal Actief, Koninginnedag en Citotoets vielen.
Daarna mochten alle kinderen naar hun eigen lokaal om kennis te maken met de juf.
‘Hallo ik ben Simeon’, stapte onze directeur op z’n juf af.
‘Ik’! riep Daniël onmiddellijk toen de juf in groep 3 vroeg welk woord er op het bord stond.
Julian gaf z’n meester netjes een hand en ging afwachtend aan één van de tafeltjes zitten.

We zijn opeens onderdeel van een Nederlandse enclave en kijken wat verbaasd in het rond. Simeon, die al helemaal niet gewend is om met Nederlandse kinderen te spelen, bracht zijn verwondering op eigen wijze onder woorden: ‘Wat een bijzondere mensen hier, ze spreken net like ons.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten