donderdag 3 november 2011

Rekenen

De schrik sloeg ons om het hart toen aan het begin van het schooljaar bleek dat Julian niet in de hoogste groep voor rekenen zat. Op basis van een test aan het begin van het jaar zijn alle kinderen in twee groepen verdeeld: zij die netjes het curriculum voor groep zeven gaan volgen en zij die alvast beginnen aan de stof van groep acht.
Na twee jaar alleen maar ‘A’s’ te hebben gescoord in Houston en ruim ‘hoger dan gemiddeld’ te hebben gescoord op de Texaanse citotoets, zit Julian nu te zwoegen op z’n rekensommen. Wat is er aan de hand?

‘De juf zegt dat sommen maken met breuken herhaling is uit groep zes, daarom besteedt ze er weinig aandacht aan. Maar ik heb dat vorig jaar niet gehad.’ Met tranen in z’n ogen zit Julian over z’n huiswerk gebogen, gefrustreerd omdat hij het niet meteen begrijpt.
Uit een email van de juf begrijp ik dat hij op school ook al boos was, omdat hij om hulp moest vragen. Ze had geprobeerd om hem uit te leggen dat het helemaal niet erg is, dat ze het met plezier nog een keer uitlegt.
Maar na twee jaar Houston is Julian er zo aan gewend alle rekenstof meteen te snappen, dat het vies tegenvalt als dat opeens niet meer zo is. ‘Het is net alsof ik opeens dom ben’, zegt hij die toch al niet zoveel zelfvertrouwen heeft.

We concludeerden dat het niveau is Houston lager lag -en ligt- dan hier in Virginia. En dat terwijl onze school daar bij een van de beste scholen van heel Texas hoorde.
‘Hoe zit het eigenlijk in Nederland?’ vroegen we ons vervolgens af en gingen op zoek. Via een website gebouwd door ouders die met dezelfde vraag zaten, kwamen we erachter dat het Nederlandse rekenonderwijs nog een stap boven het niveau ligt, dan hij nu aangeboden krijgt.
We legden de situatie aan Julian voor en spraken af dat Harro elk weekend voor meester zal spelen en Julian extra sommen maakt. Met als doel om straks als het nodig is, vol vertrouwen dezelfde citotoets te kunnen maken, die zijn leeftijdsgenoten ook maken aan het einde van groep acht.

Het arme kind. Julian is nu al voor de tweede dag ziek thuis. Ondanks z’n zere buik heeft hij vanmorgen 24 sommen met decimalen zitten maken, hij kreeg er een rood hoofd van. Als troost ligt ie nu op de bank met een dekentje en Harry Potter deel drie op de tv.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten