donderdag 23 juni 2011

Regie

Het kan je moeilijk ontgaan zijn, de nieuwe kabinetsplannen. De plannen waarin het kabinet voorstelt om het PGB zo goed als af te schaffen. PGB staat voor persoonsgebonden budget. Het is een fonds binnen de AWBZ waar mensen met beperkingen aanspraak op kunnen maken. Met dat geld kunnen ze hun eigen zorg organiseren. Zodat ze de regie over hun eigen leven houden, iets wat jij en ik eigenlijk heel gewoon vinden.

Laat er geen misverstanden over bestaan. PGB is geen kadootje, geen extraatje voor 'zulke' mensen, maar geld voor zorg die ze nodig hebben om te kunnen bestaan. Zonder PGB zouden ze die zorg bijvoorbeeld via de thuiszorg in natura ontvangen of in een instelling wonen. En ja, dat kost ook geld. Vaak veel meer dan dat er via het PGB uitbetaald wordt.

Nu vindt het kabinet dat het PGB aan eigen succes ten onder gaat, er zijn te veel mensen die er een aanspraak op maken. Het kabinet vindt dat mensen met een beperking best meer -gratis- zorg kunnen vragen aan familie, vrienden en buren, met een mooi woord mantelzorg genoemd. Dat kan en gebeurt natuurlijk ook, maar alsjeblieft niet structureel.
Net deze week is er een groot Amerikaans onderzoek gepubliceerd over de situatie van mantelzorgers. Vele zorgende familieleden kunnen de zorgverantwoordelijkheid niet aan, blijkt uit dat onderzoek. Ze zijn uitgeput, zowel emotioneel als financieel. Geen vrolijke spiegel om in te kijken.

Dus is het tijd voor opnieuw actie, net als een paar maanden geleden iedereen massaal van zich liet horen om succesvol te protesteren tegen de onderwijsplannen. Op dit moment staat het Plein in Den Haag vol met actievoerende budgethouders, hun families, vrienden en zorgverleners. Mensen die nu de touwtjes van hun leven in handen hebben en dat graag willen houden. Zodat ze zelf kunnen beslissen wie er ‘s ochtends aan hun bed staat om te helpen met opstaan. Of zelf kunnen beslissen met wie ze hun spraakoefeningen doen of wie helpt met hun financiĆ«le boekhouding.

Jij hebt die regie, dus het moet niet veel moeite kosten om hier te klikken en de petitie te tekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten