zondag 28 augustus 2011

Voorbij

‘Voel je ook dat er een soort spanning in de lucht hangt?’ Het is zaterdagmorgen vroeg, Harro en ik staan op ons dek in de achtertuin en peilen het weer.
‘Ja, je hoort geen enkele vogel, alsof alles en iedereen zijn adem inhoudt’, reageert Harro. Het is op dat moment wel al bewolkt, maar nog windstil.

Als we later in de ochtend naar de jachthaven aan de Potomac rijden om Harro z’n Laser met extra lijnen vast te zetten, begint het te waaien. We staan aan de waterkant en kijken naar de enige surfer die het aandurft om nu het water op te gaan.
Aan de overkant is het nationale vliegveld van Washington, om de paar minuten komt er een vliegtuig over, dat zich net boven het water opmaakt voor een landing. Tegen de donkere dreigende lucht, krijgt zo’n laagvliegend vliegtuig iets surrealistisch.
Terwijl we staan te kijken, trekt de wind verder aan en begint het te regenen. Regen die rest van de dag en nacht van geen ophouden weet.

We houden het nieuws in de gaten, lezen op CNN over dodelijke ongelukken en kijken naar een filmpje van twee mensen die ternauwernood van hun zeilboot worden gered. Langs de kust houdt Irene flink huis, met veel wateroverlast en veel kapotte strandhuizen.
Opeens valt CNN weg en wordt het donker in huis, een stroomstoring. We willen al naar de kaarsen grijpen als het licht weer aan floept. Dat valt mee, we hadden ons voorbereid op langdurige stroomuitval, net als de vele mensen die het in het zuiden van Virginia zonder elektriciteit moeten doen.

Pas tegen de tijd dat we naar bed gaan, gaat het echt waaien. De takken zwiepen tegen het slaapkamerraam. Toch vallen we in slaap en als de jongens om half zeven fris en vrolijk aan ons bed staan, is het voorbij. Ja, het waait nog, maar de spanning is uit de lucht. In de tuin is er geen schade, er is slechts één stoel omgevallen.

Omdat dit slechte weer te wijten was aan een orkaan, hebben we ervan genoten en zijn we eigenlijk een beetje teleurgesteld dat het allemaal meevalt.
Zonder orkaan waren we vast de hele dag sikkeneurig geweest. Julian zei het gisterenmiddag al treffend: ‘het weer lijkt vandaag wel op de Nederlandse zomer.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten